Hästlekis

Ridning och stallpyssel för 5- och 6-åringar på barns nivå.

Just nu är det kö till hästlekis, för att ställa sig i kö maila namn, adress, telefonnummer på dagtid, födelsenummer samt vilka dagar ni kan. De tider vi har hästlekis kan variera men är just nu vissa eftermiddagar från 15.45 samt söndagar från 14.45. Mailadress till ridskolan är ridskolan@vasbyridklubb.se

Nytt upplägg på Hästlekis från 2020

Hästlekis är en introduktion till hästar och ridsport och vänder sig till barn mellan 5-7 år. På barns nivå lärs grunderna i hästens beteende, hästskötsel och ridning ut. De 45 minuter långa lektionerna är uppdelade på både teori/praktik i stallet och ridning. Ridningen kan vara både före och efter teori/stallpasset. Vissa gånger är det teori hela passet och ibland rider/kör eleverna hela passet. Ridningen sker i ridhus, på ridbana och när vädret tillåter i skogen.

På Väsby Ridskola tycker vi att hästlekis ska vara roligt, utan stora krav, men ändå med bestämda regler och ett högt säkerhetstänk. Att umgås med djur är ett bra sätt att lära sig visa hänsyn. Ridning är inte bara roligt utan även bra för barnens koordination samt balans. Vi strävar efter att göra den tid barnen är hos oss både trygg och meningsfull.

NYHETER VÅREN 2020

Hästlekisundervisningen bygger från våren 2020 på de fem första av de sju barnmärken som skapats av Stockholms läns ridsportförbund samt ett teoriblock som vi själva har skapat. Varje termin arbetar grupperna med 2 av märkena och teoriundervisningen utgår från märkets innehåll. Varannan vecka har gruppen teori enligt det aktuella märket och varannan vecka är fokus hästskötsel, umgänge med hästen för att därigenom skapa trygghet i stallet och med hästarna. Eleverna borstar, pysslar, flätar, kratsar hovar och myser med ponnyerna.

Det finns ingen bestämd ordningsföljd mellan märkena varpå det går bra för nya elever att komma in i gruppen tillsammans med redan befintliga elever, varpå alla som går minst tre terminer på hästlekis jobbar med alla teoriteman.

På hästlekis används böckerna Minignägg och Maxignägg och varje elev får ett eget exemplar av den aktuella boken. Boken lär på ett lekfullt sätt ut grunderna inom hästar och ridning och kräver inte läskunnighet.

PRAKTISK INFORMATION

Under ridningen vill vi att en vuxen leder hästen. Vi ger dig kunskap om hur du kan hjälpa till med detta och emellanåt finns även kurs för föräldrar i hur man gör i ordning ponnyn till lektion. Ridläraren instruerar eleverna. Vi ber föräldrarna att inte ge instruktioner till sitt barn under ridpasset.

Under teori/stallpasset är vi själva med barnen i stallet.

KLÄDSEL

Barnen ska vara varmt klädda i oömma kläder, gärna att de kan ta av sig ytterkläderna om de blir varma. Stövlar eller skor med klack ska användas. Godkänd ridhjälm skall bäras under hela den tiden barnen är hos oss. Skyddsväst rekommenderas och är obligatoriskt vid uteritt. Hjälm och skyddsväst kan lånas av ridskolan men vi rekommenderar att köpa egen hjälm om barnets hästintresse består.

EFTER HÄSTLEKIS

Den termin barnet fyller 7 år eller senast terminen efter erbjuds plats på fortsättningskursen Grundkurs. Inbjudan kommer automatiskt och är ingenting ni behöver anmäla intresse till.

VÄSBY RIDKLUBB

Medlemskap i Väsby Ridklubb är obligatoriskt för alla elever på ridskolan. I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring hos Folksam. Vid skada anmäler du själv händelsen till Folksam. Det ingår även medlemstidning från Svenska Ridsportförbundet. Om du inte får tidningen – säg till på ridskolans kontor.

Som medlem är barnen välkomna att delta i de aktiviteter som ridskolan och ungdomssektionen ordnar, för information se anslag i entré och smörjhörna samt på ridskolans hemsida och sociala medier.

Väsby Ridklubb har en värdegrund som vi alla, både elever och personal samt anhöriga ska efterfölja, den finns att läsa i sin helhet på vår hemsida www.vasbyridklubb.se

Vid frågor angående hästlekis är du välkommen att kontakta oss via telefon: 59081452 eller mail: ridskolan@vasbyridklubb.se

 

 

På Väsby Ridklubb vill vi att lärandet och umgänget med hästen

skall skapa glädje, gemenskap och ansvarstagande.