Märke Brons och Silver

Väsby Ridskolas grupper följer Svenska Ridsportförbundets ryttarmärken.

Hur länge man är på varje märkesnivå varierar. För det mesta är det gruppen som gemensamt avlägger prov och flyttas till nästa nivå, men ibland kan man även som elev flyttas vidare genom att byta grupp.

Mål i Bronsgrupp:

Mål: Målsättningen med Bronsmärket är att ge ryttarna en stabil grund med god insikt och förståelse för vilka kunskaper som behövs för att ha egen häst samt att stimulera till fortsatt utveckling.

I ridningen tränas bla: Fördjupad kunskap om hästens form och ryttarens inverkan, programridning och banhoppning. Rörelser för aktuell tävlingsnivå.

Teorikunskaper bla: teoretisk ridlära, hästkännedom, bandagering, hästsjukvård, anpassning av utrustning, allemansrätt, tävlingsreglementet,  hästens anatomi, hovbeslag, stallovanor, hästens närmiljö.

Prov:  Dressyrprov lägst LB:1 – rids på Seriedressyr. Hopp-prov består av banhoppning med minst 8 hinder vilket motsvaras av Kval-till KM-klass på Seriehoppning med max 8 fel på hinder.  Teoriprov efter avslutad teorikurs. Praktiskt prov i sadling och betsling, upp- och avsittning, anpassning av utrustning, tillpassning av stiglöder och sadelgjord uppsuttet, häst vid hand, dekorativ hästvård och bandagering.

Mål i Silvergrupp:

Mål: Personlig utveckling till den nivå som proven består av.

Prov:  Dressyrprov lägst LA:4. Hopp-prov består av banhoppning med minst 8 hinder med svårighetsgrad och hinderhöjd 1 m / LC för ponny. Max 8 fel på hinder.