Förbered hästen för ridning

Vill du repetera eller lära dig mer om hur man förbereder hästen för ridning? Är du som förälder ovan vid hästar? Här hittar du fakta och filmer som beskriver de viktigaste momenten i stallet, innan och efter ridning.

Alla filmer är framtagna av Svenska Ridsportförbundet. På förbundets hemsida www.ridsport.se finns en hel kunskapssite med massor av information och fakta om hästar, deras beteende, skötsel, utrustning samt fakta om ridning, läs gärna där!

Steg för steg, gör hästen klar för ridning:

Bind upp hästen. Hästarna ska alltid vara uppbundna när boxdörren är öppen. Det första du gör innan du börjar sköta är att binda upp hästen med en säkerhetsknut och det sista du gör när du lämnar hästen är att släppa loss den och stänga boxdörren. Så här gör du en säkerhetsknut.

Ta av och sätta på täcke. Under vinterhalvåret har hästarna ofta täcke på sig i stallet. Innan du kan sköta hästen måste täcket tas av, det är viktigt att hästen är uppbunden och att täcket tas av på rätt sätt. Täcket viker du ihop och hänger på täckeshängaren på boxen eller över spiltväggen. Är täcket blött ska det hängas upp för att kunna torka. Läs på tavlorna i varje stall ifall din häst ska ha täcke på efter din ridning. Så här tar du av och sätter på täcke.

Sköta om hästen. Innan ridning behöver hästen borstas, det gör hästen ren och skavsår av utrustningen undviks. Genom att borsta hästen lär du även känna den. Här får du lära dig om de olika borstarna och här kan du se hur man gör när man borstar.

Kratsa hovarna. Innan ridning ska även hovarna kratsas. Kontrollera att inget hårt föremål fastnat och att skon sitter där den ska. Så här kratsar du.

Sadla hästen. När skötseln är klar kan hästen sadlas. Så här sadlar du.

Tränsa hästen. Nu är det dags för tränset. Så här tränsar du.

Nu är hästen klar att ledas ut till ridlektionen. Rider du i första gruppen för dagen går alla hästar gemensamt till ridhuset, ridläraren säger till när det är dags. Rider du i senare grupp på dagen leder du själv ut din häst och väntar utanför ridhuset.