Att göra hästen klar för ridning

Vill du repetera eller lära dig mer om hur man förbereder hästen för ridning?

Är du som förälder ovan vid hästar?

Här hittar du fakta och filmer som beskriver de viktigaste momenten i stallet, innan och efter ridning.

Alla filmer är framtagna av Svenska Ridsportförbundet. På deras hemsida www.ridsport.se finns en hel kunskapssite med massor av information och fakta om hästar, deras beteende, skötsel, utrustning samt fakta om ridning, läs gärna där.

Genom att klicka på länkarna i texten nedan kommer du till Svenska ridsportförbundets kunskapssite. Där kan du båda se filmer och läsa steg för steg instruktioner om varje moment.

Steg för steg, gör hästen klar för ridning:

 • Bind upp hästen. Hästen ska alltid vara uppbunden när boxdörren är öppen. Börja därför med att sätta på hästen grimman och bind upp hästen med en säkerhetsknut i den ring som finns i boxen. En säkerhetsknut är en löpande knut som lätt kan lossas vid behov. Tänk på att grimskaftet ska vara relativt kort, max 50 cm, så att hästen inte kan fastna med ett framben i det. Några enstaka hästar kan inte bindas upp, i så fall finns information på boxen. Så här gör du en säkerhetsknut.

 

 

 • Ta av täcke. Under vinterhalvåret har hästarna ofta täcke på sig i stallet. Innan du kan sköta hästen behöver täcket tas av, det är viktigt att hästen är uppbunden och att täcket tas av på rätt sätt. Täcket viker du ihop och hänger på täckeshängaren på boxen eller över spiltväggen. Är täcket blött ska det hängas upp för att kunna torka. Läs på tavlorna i varje stall ifall din häst ska ha täcke på efter din ridning. Så här tar du av och sätter på täcke.

 • Kratsa hovarna. Innan ridning behöver hovarna kratsas. När du kratsar hovarna kontrollerar du att inget hårt föremål fastnat och att skon sitter där den ska. Så här kratsar du

 • Vissa hästar och ponnyer har benskydd vid ridning. De sätter du i så fall på innan du sadlar.
 • Sadla hästen. När skötseln är klar är det dags att sadla hästen. Varje häst har sin egen sadel. Sadla innan du tränsar så att hästen fortfarande är uppbunden med grimma och grimskaft. Så här sadlar du.

 • Tränsa hästen. Nu är det dags för tränset. Varje häst har ett eget träns. Ibland ska de även ha annan utrustning, så som martingal eller gummisnodd. Det hänger i så fall på tränskroken. På utrustningslistan kan du se vilken utrustning som ska användas när Så här tränsar du.

 • Nu är hästen klar att ledas ut till ridlektionen. Rider du i första gruppen för dagen går alla hästar gemensamt till ridhuset, ridläraren säger till när det är dags. Rider du i senare grupp på dagen leder du själv ut din häst och väntar utanför ridhuset.

Efter ridningen:

 • Om din häst / ditt barns häst ska in till stallet efter lektionen leder ni in den på dess plats.
 • Börja med att tränsa av hästen och sätt på den grimman. Om hästen står i box, bind fast den med säkerhetsknut 
 • Nu är det dags att sadla av hästen samt ta av eventuella benskydd.
 • Borsta hästen och kratsa hovarna. Om det är varmt ute och hästen är svettig tar du en fuktig svamp och blöter hästen lätt på de svettiga ställena. Borsta efteråt med en piggborste.
 • Läs på lapparna i stallet om din häst ska ha täcke efter ridningen, lägg i så fall på täcket.
 • Nu är det dags att ta hand om utrustningen. Sadel och träns ska putsas av innan det hängs tillbaka in i sadelkammaren.