Märke 3-grupp

Väsby Ridskolas grupper följer Svenska Ridsportförbundets ryttarmärken.

Hur länge man är på varje märkesnivå varierar. För det mesta är det gruppen som gemensamt avlägger prov och flyttas till nästa nivå, men ibland kan man även som elev flyttas vidare genom att byta grupp.

Följande ingår i en Märke 3-grupp:

Mål: Fokus på mer inverkan i ridningen. Introducera samverkan mellan hjälperna. I hoppningen enkelhinder i följd med fokus på sits, balans och följsamhet. I stallet mer självständigt ansvar för hästens skötsel.

I ridningen tränas bla: ridvägar på böjda och raka spår, rida hästen ställd, tempoväxlingar i trav, flytta hästen för skänkeln, stora volter i galopp, uteritt i skritt och trav, hoppning av hinder i följd – stigsprång samt räcke. Justera stigläder från hästryggen.

Teorikunskaper bla: regler för ridning på ridbanan, hästens instinkter, tecken på huvud och ben,  vanligaste skadorna och sjukdomarna, häst vid hand, grundregler för tävlingsdeltagande.

Prov:  Dressyrprov för Märke 3 enligt särskilt protokoll. Hopp-prov enligt skiss, travbommar samt hoppning av enkelhinder. Teoriprov efter avslutad teorikurs. Ridläraren avgör när gruppen ska avlägga ridprov, vilket utförs på lektion

Efter en termin i märke 3-grupp får man starta Blåbärshoppning och Lingondressyr.